Yayınlanma tarihi: 22/10/2017 16:48

TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI

13. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

 

  • Genel Başkanlığa Veli SOLAK
  • Genel Sekreterliğe Hüseyin ÖZÇOBAN
  • Genel Mali Sekreterliğe A. Gökhan AYDIN
  • Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine de Tagi İŞ seçildi.

Türkiye Haber-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulu 21-22 Ekim 2017 tarihinde Büyük Anadolu Oteli’nde yapıldı.

Genel Kurula, MHP Hatay Milletvekili Mehmet Ahrazoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, Türk-İş Genel Sekreter Pevrul Kavlak, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat,  Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Ahmet Demirci, Telekom Teknikerler Derneği Denel Başkanı İsmail Özkar,  Pınarbaşı Belediye Başkanı Dursun Ataş, Türk Telekom A.Ş. İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Kutlu, İşe Alım ve Ücret Yönetimi Direktörü Mahmut  Bulat,  Azerbaycan Haberleşme Sendikası Genel Başkanı Seymur Orucov, Başkan Yardımcısı Reşat Seferov, Arnavutluk Haberleşme Sendikası Genel Başkanı Renato Mucai, İş Etiği ve Endüstriyel İlişkiler Müdürü Serhat Binici  Türk-İş’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, misafirler ve delegeler katıldı.

Genel Kurulu Başkanlığını Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yardımcılıklarını Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal ve Türkiye Tarım-iş Genel Başkanı İlhami Polat, katip üyeliklerini ise delegelerden Ankara Şube Sekreterimiz Hasan Hüseyin Arısoy ile Bursa Bölge Temsilcimiz Akif Kılıç’ın yaptığı Divan Heyeti yönetti.

Genel Sekreterimiz Ümit Kaymal genel kurulun yapılabilmesi için gerekli çoğunluğun sağlandığını ifade ederek, genel kurulun yapılmasında herhangi bir yasal engelin bulunmadığını söyleyerek, açılış konuşmasını yapmak üzere Genel Başkanımız Veli Solak’ı kürsüye davet etti.

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Veli Solak yaptı.  Genel Başkanımız Veli Solak konuşmasında, ülkenin ve çalışma hayatının gündemindeki konuları değerlendirdi.

Genel Başkan Veli Solak, konuşmasında şunları söyledi:

“Genel başkanı olmaktan büyük onur ve gurur duyduğum, varlığını emanet bildiğim Türkiye Haber-İş Sendikamızın 13. Olağan Genel Kuruluna hoş geldiniz, şeref verdiniz. Yetkili kurullarım adına Hepinizi en derin saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Genel Kurulumuzun, başta üyelerimiz, çalışanlarımız ve sendikamız olmak üzere Türk işçi hareketine, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını yürekten temenni ediyorum.

Türk Telekom A.Ş. 12. Dönem ve PTT A.Ş. 17. Dönem Toplu İş sözleşmelerini geçtiğimiz günlerde imzaladık.

En güzel sözleşmenin masa başında ve kırmadan dökmeden, kimsenin burnu kanamadan bitirilen sözleşmedir. Türkiye şartlarına bakıldığında iyi bir sözleşme imzaladığımıza inanıyoruz.

Görüşmelerinin masa başında anlaşma ile sonuçlanmasında hiç şüphe yok ki, karşılıklı güvenin, hoşgörü ve diyaloğun güçlü bir etkisi olmuştur.

Türk Telekom çalışanlarının haklarını koruyup geliştiren bir sözleşmeyi imzalayarak, üyelerimizin sıcak yuvalarına ve ailelerine güven içinde ekmek götürebilmelerini başarmanın mutluluğunu içindeyiz. her iki sözleşmemizin de ülkemize, işverenlerimize, üyelerimize ve teşkilatımıza hayırlar getirmesini diliyor, emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Bildiğiniz gibi “15 Temmuz 2016 gecesi” ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi ve aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakar millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardır.

Darbe girişiminin asıl amacı; ülkemizi tarihimizde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak ve Türkiye’yi iç savaş ortamına sokmaktı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın darbe gecesi telefon ile bağlanıp halkımızı alanlara davet etmesiyle darbenin seyrinin değiştirilmiştir.

O hain gecede,  İletişimin ne kadar önemli olduğunu ve iletişimin altyapısını oluşturan emeğini, özverisini, alın terini ilmek ilmek dokuyan Türk Telekom A.Ş.’de görev yapan değerli üyelerimizin katkılarını da gözardı etmemek gerekmektedir.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Gazi Meclisimiz, Başbakanımız, siyasi partilerimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve medyamızın kararlı duruşuyla bir destan yazıldı. Gazi Telekom’un Gazi Çalışanları…

Milletimiz onları daima minnetle ve rahmetle anacaktır.

“15 Temmuz HAİN DARBE GİRİŞİMİNİ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ…”

Demokrasinin olmazsa olmazı örgütlü toplumdur. Ancak Türkiye’de sendikalar ne yazık ki örgütlenme konusunda büyük sıkıntıların, sorunların yaşandığı, baskı ve tehditlerin devam ettiği bir durumla karşı karşıyadır.

Biz sendikaya üye olduğumuz için işten atıldığımız bir ülke değil, herkesin özgürce sendikalı olabildiği bir ülke için mücadele etmeliyiz.

İşçilerin işyerlerinde cinayet sayılabilecek derecede iş kazalarında can verdiği işyerleri değil, herkesin can güvenliğinin sağlandığı işyerleri için mücadele etmeliyiz.

Ülkemizde 10 milyona yakın nüfus hiçbir kayda tabi olmadan çalıştığı için zaten çalışma mevzuatı uygulamaları ve dolayısıyla sendikal örgütlenmeden yoksundur.

Bunlar kayıt dışı çalışmaktadır. Tüm çalışanlar ele alındığında ise ülkemizdeki sendikalaşma sadece yüzde 6’lar 7’ler düzeyindedir. Bizler, emeğini koyarak alın teriyle geçinen insanlarız.

İşte bu kadar aziz olan emeğin korunmasında sendikal örgütlenme hayati bir işlevi yerine getirmektedir.

Ülkemizde işsiz sayısı her geçen gün artmaktadır. İşsizlerin umudu ve çaresizliği istismar edilmektedir. İşsizliğin seçeneği düşük gelir ve olumsuz çalışma koşulları olmamalıdır. Asıl hedef, insana yakışır iş koşullarının sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki çalışma hakkı temel insan hakkıdır.

Türkiye’de gündeme getirilmek istenen; ulusal istihdam stratejisi, esnek çalışma, kıdem tazminatı fonu, özel istihdam büroları, geçici işçi çalıştırma gibi konular hep çalışan aleyhine olan çalışmalardır.

Kıdem tazminatı fonu konusunu, birileri sürekli yeniden gündeme getirmeye çalışmaktadır. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ’in Genel Kurulunda almış olduğu genel grev kararı da dahil olmak üzere, her türlü mücadeleye sonuna kadar destek vereceğiz. Kıdem tazminatı bizim son kalemiz. Kızımızın çeyiz, oğlumuzun düğün parasıdır. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin bize sözü var; taraflarla görüşmeden değişiklik yapılamaz.

Kıdem Tazminatı Türk işçi hareketi için ya hep ya hiç davasıdır.

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de adaletsiz vergi sistemidir. Anayasa’nın 73. Maddesinde belirtildiği gibi “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” Ne yazık ki ülkemizde uygulanmamaktadır.

Kayıt dışındaki 10 milyon dolayındaki çalışanımız ile Sosyal Güvenlik Kurumu resmi kayıtlarına göre çalışanların yüzde 72’si asgari ücret ve altında aylık almaktadır.

Hepimizin bildiği gibi emeğin sömürüsünün diğer bir yolu taşeronlaşmadır. Taşeronlaşma örgütlenmenin önündeki en büyük engeldir. Sayıları her geçen gün katlanarak artan ve taşeron şirketlerin işçisi olarak çalışan işçi kardeşlerimiz; asgari ücretle karşılığı, primsiz, yan ödemesiz, pek çok sosyal hak, güvence ve örgütlenmeden yoksun olarak çalıştırılmaktadır. Taşeronlaşma istisna olmaktan çıkmış, adeta emek sömürüsünün temel kuralı haline getirilmiştir.

Hükümetimizin bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını titizlikle takip ediyoruz. Temennimiz en kısa zamanda bu sorunların kökünden çözülmesidir.

Bir ülkede sendikalar toplumun nabzının attığı kurumlardır. Sendikalar demokrasinin, birlik ve beraberliğin, üretimin, verimliliğin, hakça rekabetin, sürdürülebilir bir kalkınmanın adil gelir dağılımının bir teminatıdır. Bu nedenle sendikamıza sahip çıkmak asli görevimizdir.

Bugüne kadar birçok zorluğun üstesinden geldiğimiz gibi bundan sonra da her türlü problemi birlik ve beraberliğimiz sayesinde çözeceğimizden hiç şüphem yoktur.

Bu duygu ve düşüncelerle; Sendikamızın 13. üncü Olağan Genel Kurulu’nun ülkemize, milletimize, Türk Çalışma Hayatına ve teşkilatımıza hayırlar getirmesini diliyor, hepinize yetkili kurullarım adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, divan teşekkülünde kendisine ve arkadaşlarına gösterilen ilgi ve güvenden dolayı genel kurula teşekkür etti.

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, genel kurula hitaben yaptığı konuşmasına gerçekleştirilen genel kurulun Türkiye’de çalışma yaşamına, Türk-İş’e ve Türkiye Haber-İş Sendikası üyelerine hayırlı olmasını dileyerek “Değerli arkadaşım, dostum, Veli Başkan, bana bu öneriyi getirdiğinde bundan onur duydum,  mutluluk duydum. Hepinizi şahsım ve TÜRK-İŞ topluluğu adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak konuşmasında emeğin ve emekçinin yok sayıldığı, emekçinin insan yerine konulmadığı, sendikaların yok edinmek istendiği bir dönemin içinde bulunduğumuza dikkat çekerek gündemdeki konuları ve çalışma hayatında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek özetle şunları söyledi:

 “İçinde bulunduğumuz koşullar iyi değil. Evet, sendikalara, sendikal harekete, bütünüyle bir saldırı var. Evet, birçoğumuz karamsar, birçoğumuz mutsuz. Ama bir şey daha var değerli dostlarım. O da içimizdeki sönmeyen umuttur. Hani şair diyor ya, ‘Kararmasın yeter ki, sol memenin altındaki cevahir...’ Sol mememizin altındaki yüreklerimiz kararmadıkça, o umut hiç bitmeyecek. Mücadele azmimiz hiç sönmeyecek. Geçecek bu günler geçecek. Elbette o güzel günler bir gün gelecek. Buna yürekten inanıyorum. O güzel günleri birlikte kuracağız. İşçi sınıfını hep birlikte ayağa kaldıracağız. Her şeye rağmen Temsil ettiğimiz kesimlerin umudu olmaya devam edeceğiz. Ama sadece onların da değil.  Örgütsüz işçinin, memurun, işsizin, emeklinin, dul ve yetimin, küçük esnafın da umudu olacağız. Tüm halkımıza güven vereceğiz. Ama önce kendimize güveneceğiz. Biz bu işin üstesinden geleceğiz. Unutmayın ki, bu kutsal mücadeleyi kazanmanın yolu, madencisiyle, iletişim emekçisiyle, metalcisiyle, basın emekçisiyle, hep birlikte olmaktan geçiyor. Biz birlikte üreteceğiz, birlikte kazanacağız Ama sendikalarımıza sahip çıkarak… Sendikalarımızı büyüterek… Bizi yok etmek isteyenlere karşı inadına güçlü olacağız.”

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya da konuşmasında çalışma hayatındaki sorunlara dikkat çekerek, sendikaları daha karalı olmaya davet ederek,  genel kurulun başarılı olması temennisinde bulundu.

MHP Hatay milletvekili Mehmet Ahrazoğlu, genel kurulda yaptığı konuşmada ülkemizdeki güncel siyasal ve ekonomik sorunlara dikkat çekerek, genel kurulun başarılı olması temennisinde bulundu.

Arnavutluk Haberleşme Sendikası Genel Başkanı Renato Mucai, da konuşmasında Haber-iş Sendikası ile diyalog içinde önemli projeler yapıldığını, Türkiye ile olan ilişkilerin çok kuvvetli olduğunu ifade ederek “iki devlet tek millet” diyerek genel kurulun başarılı olması temennisinde bulundu.

Genel kurulun ikinci gününde zorunlu organlar için seçimler yapıldı. Yapılan seçimlerin sonucunda; Genel Başkanlığa Veli Solak, Genel Sekreterliğe Hüseyin Özçoban, Genel Mali Sekreterliğe A. Gökhan Aydın Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine Tagi İş seçildi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Genel Başkanımız Veli Solak, kendisi ve ekibine gösterilen güvenden dolayı herkese teşekkür ederek, oy veren vermeyen herkese teşekkür etti. Genel Başkanımız Veli Solak, bu günden sonra birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek  tüm sıkıntıları hep birlikte aşarak, Türkiye Haber-İş Sendikasını daha ileriye taşımanın gayreti içinde olunacağını söyledi.