Yayınlanma tarihi: 17/10/2021 13:32

YÖNETİM GÜVEN TAZELEDİ

  • Genel Başkanlığa Veli SOLAK,
  • Genel Başkan Yardımcılığı-Genel Sekreterliğine Hüseyin ÖZÇOBAN,
  • Genel Başkan Yardımcılığı- Genel Mali Sekreterliğine A. Gökhan AYDIN,
  • Genel Başkan Yardımcılığı-Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine de Tagi İŞ yeniden seçildi.

Türkiye Haber-İş Sendikası 14. Olağan Genel Kurulu 16-17 Ekim 2021 tarihinde Büyük Anadolu Otel de yapıldı.

Genel Kurula, Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami POLAT, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer ÇAĞIRICI, Arnavutluk Telekom Sendikası Genel Başkanı Renato MUKAJ, Başkan Yardımcısı Zenel MUKAK Kosova Telekom Sendikası Genel Başkanı Lamih BALAJ, Başkan Yardımcısı Haim HALİTİ sendika yöneticileri, misafirler ve delegeler katıldı.

Genel Kurulu Başkanlığını Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK’ın, Yardımcılıklarını Türkiye Tarım-iş Genel Başkanı İlhami POLAT ve Güvenlik-İş Genel Başkanı Ömer ÇAĞIRICI’nın, Katip Üyeliklerini ise İstanbul Marmara Şube Başkanımız Nuh Galip TOPAK ile Bursa Şube Başkanımız Akif KILIÇ’ın yaptığı Divan Heyeti yönetti.

Genel Sekreterimiz Hüseyin ÖZÇOBAN genel kurulun yapılabilmesi için gerekli çoğunluğun sağlandığını ifade ederek, genel kurulun yapılmasında herhangi bir yasal engelin bulunmadığını söyledi. Daha sonra sendikamızın faaliyetlerini anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı

Genel Sekreterimiz Hüseyin ÖZÇOBAN,  açılış konuşmasını yapmak üzere Genel Başkanımız Veli SOLAK’ı kürsüye davet etti.

Genel Başkanımız Veli SOLAK konuşmasında, ülkenin ve çalışma hayatının gündemindeki konuları değerlendirdi.

Genel Başkan Veli SOLAK, konuşmasında şunları söyledi:

“Genel Başkanı olmaktan büyük onur ve gurur duyduğum, varlığını emanet bildiğim Türkiye Haber-İş Sendikamızın 14. Olağan Genel Kuruluna hoş geldiniz, şeref verdiniz. Yetkili kurullarım adına hepinizi en derin saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Genel Kurulumuzun, başta üyelerimiz, çalışanlarımız ve sendikamız olmak üzere Türk işçi hareketine, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını yürekten temenni ediyorum. “ dedi

Genel Başkanımız Veli SOLAK, 2017 yılında yapılan 13. Olağan Genel Kurulda alınan karara istinaden kapatılan İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası Şubeleri ve yargı süreci hakkında şu bilgileri verdi.  

Genel Başkanımız Veli SOLAK, konuşmasında şöyle devam etti:

“Yaklaşık 1.100’e yakın üyemize Ankara’da Sendika Genel Merkezimizde sendikal eğitim verdik. Ancak pandemi sebebiyle ara vermek zorunda kaldık. Normalleşme sürecinde döndüğümüzde eğitimlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Türk Telekom A.Ş. , PTT A.Ş. , RTÜK Başkanlığı ve Türk Telekom A.Ş.nin taşeron firması Erkaya A.Ş. ile toplu sözleşmeler imzaladık. Mesan A.Ş. sözleşmesi Yüksek Hakem kurulunda. Orman Ltd. Şti.- Yüngül İnş. A.Ş. Adil Ortaklığı firması ile arabulucu aşamasındayız.

2007 yılından itibaren mücadelesini verdiğimiz,  çok emek harcadığımız Çağrı Merkezleri 01 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak “İletişim İş Koluna” tanımlandı. Tüm Çağrı Merkezlerinde çalışan işçi kardeşlerimizi de İletişim İş Kolunun en büyük sendikası olan sendikamız çatısı altında buluşturmak için üyelik çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.

2017 yılında 11.500 olan üye sayımız, bugün itibariyle 20.000 sayısına ulaşmıştır. Bu sayımız aramıza katılan yeni üye arkadaşlarımızla her geçen gün artmaktadır.

Türk Telekom A.Ş. ve PTT A.Ş.’de taşeron firmada çalışan arkadaşlarımızın da sendikal üyeliklerini yapmak adına çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. PTT A.Ş. nin taşeron firmalarından Kırtur Ltd. Şti. ’de yeterli çoğunluğu alarak, çoğunluk yetki tespitimizi aldık. Yargı süreci devam etmektedir. Toplamda 13 taşeron firmada örgütlenme çalışmalarımızı tamamladık ve yasal süreçleri devam etmektedir. Bahsettiğim yaşanan bu olumsuzluklara rağmen, Türk Telekom A.Ş. ile yapılan 14. Dönem Toplu İş Sözleşmesini Türkiye’nin en iyi sözleşmesi olarak sizler adına imzalamanın haklı gururunu yaşamaktayım. Bu sözleşmemizde bir önceki sözleşmemize göre ücretlerde %70 oranında artış sağladık. Birinci altı ay için, 850 TL,  ikinci altı ay için 450 TL aldık. Aylık çıplak ücretleri 4200 TL’nin altında olanların aylık çıplak ücretleri 4200 TL’ye yükseltilerek, iyileştirme yapıldı. İşe giriş ücretleri 4250 TL olarak belirlendi. Böylelikle, en düşük ücrete yıllık % 53,7; ortalama ücrete ise % 28,3 oranında artış sağladık. Sosyal yardımlarda birinci yıl için ortalama % 40 artış sağladık. Bir önceki sözleşmemizde bir bayrama geçici madde olarak alınan bayram harçlığını, bu sözleşmede her iki bayramda ödenmek üzere 1000’er TL ile kalıcı madde olarak sözleşmeye dahil ettik. 2013 yılına kadar hiç olmayan promosyon ödemelerini bu yıl madde olarak toplu sözleşmeye dahil ettik. Dün hesaplarınıza yatan 1670 TL promosyon ücreti ananızın hak sütü gibi helaldir. Yemek ücretinde 26,47 TL’den, birinci yıl için 33,50 TL; ikinci yıl için 38,00 TL artış sağladık. Giyim yardımında brüt 217 TL’den, birinci yıl için net 350 TL, ikinci yıl için net 500 TL olarak artış sağladık. İşverenin olmazsa olmaz teklifi olan ve 1 yıl önce pilot uygulamasına başladığı çalışana araç verilerek yol parasının kesilmesi ve evden çalışma yapılması ile yapılacak olan yol, yemek ücret kesintileri teklifi kabul edilmemiştir. Kapsam maddesini daraltarak, teknik sorumluların sendikal üyeliğe geçebilmelerini kendi tercihlerine bıraktık. İstanbul farkı ile ilgili işverenle anlaşma sağlanmıştır. Yapılacak çalışma sonrası 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Bu münasebetle yarın kutlayacak olduğumuz Mevlüd Kandilimizi en kalbi duygularımla kutluyor hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Hepimizin bildiği gibi emeğin sömürüsünün diğer bir yolu taşeronlaşmadır. Taşeronlaşma örgütlenmenin önündeki en büyük engeldir. Sayıları her geçen gün katlanarak artan ve taşeron şirketlerin işçisi olarak çalışan işçi kardeşlerimiz; asgari ücret karşılığı, primsiz, yan ödemesiz, pek çok sosyal hak, güvence ve örgütlenmeden yoksun olarak çalıştırılmaktadır. Taşeronlaşma istisna olmaktan çıkmış, adeta emek sömürüsünün temel kuralı haline getirilmiştir.

Hükümetimizin bu konuda çalışmalar yaptığını titizlikle takip ediyoruz. Temennimiz en kısa zamanda bu sorunların talepleriz doğrultusunda kökünden çözülmesidir.

Bir ülkede sendikalar toplumun nabzının attığı kurumlardır. Sendikalar demokrasinin, birlik ve beraberliğin, üretimin, verimliliğin, hakça rekabetin, sürdürülebilir bir kalkınmanın adil gelir dağılımının bir teminatıdır. Bu nedenle sendikamıza sahip çıkmak asli görevimizdir.

Bugüne kadar birçok zorluğun üstesinden geldiğimiz gibi bundan sonra da her türlü problemi birlik ve beraberliğimiz sayesinde çözeceğimizden hiç şüphem yoktur.

Bu duygu ve düşüncelerle; Sendikamızın 14. Olağan Genel Kurulu’nun ülkemize, milletimize, Türk çalışma hayatına ve teşkilatımıza hayırlar getirmesini diliyor, hepinize yetkili kurullarım adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY, Genel Kurulda bir konuşma yaparak şunları söyledi:

 “Divanı ve Haber İş’in Genel Başkanı ve kongreye gelen herkesi Türk-İş Yönetim Kurul’u adına selamlıyorum. Bundan 2 ay evvel Genel Kurul’un yapılacağını konuştuk ve biz bugün beraberiz. İki senedir Dünya bir hastalıkla boğuşuyor. Biz de aynı mücadeleyi veriyoruz. Dünya’nın en gelişmiş ülkelerinin hastanelerinin durumlarını görüyoruz. Ülkemizin durumundan dolayı doktorlarımıza teşekkür ediyoruz.

Teşekkür edilmesi gereken diğer kesim ise pandemi döneminde hizmetleri aksatmadan vatandaşa hizmet götüren siz değerli Telekom işçileridir. İşçi olmazsa, emek olmazsa üretim de olmaz hiçbir kurumun değeri de kalmaz. İnsanların göç etme sebebi daha iyi bir yaşam elde etmektir. Biz bütün etnik kimliklerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Fakat bizi rahat bırakmıyorlar. Türkiye’yi Suriye gibi, Irak gibi yapmaya çalışıyorlar fakat buna güçleri yetmeyecek. Basına baktığımızda sendikalardan bahseden hiçbir yayın organı yok. Hep aynı haberler ve hep aynı kişiler bunun bir oranı olmalı. Bizden sadece toplu sözleşme döneminde bahsediliyor ya da hatamızı arayıp bulduklarında bahsediyorlar o yüzden sıfır hata yapmalıyız.

İkici el bir araba alırken, sanayiye gidiyoruz, kontrol ettiriyoruz. Ev alırken neden bunu yapmıyoruz? Maket üzerinden ev alıyoruz. Bu durumda müteahhittin hiçbir suçu yok. Ülke ekonomisine bakıldığında gıda üretiminin ve bunların üretiminde devletin desteğinin önemi büyük.

Biz Türkiye’nin biz işçinin sendikasıyız.

Çağrı merkezleri 10 senedir çözülememiş bir problemdi nihayet olması gereken oldu ve iletişim işkoluna geçti. Ülkenin çıkarı her şeyden önemlidir. Gözlerinizden öpüyorum, ailenize selam söyleyin hakkınızı helal edin benden yana helal olsun.” dedi.  Genel Kurul’u selamlayarak yerini aldı.

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK, divan teşekkülünde kendisine ve arkadaşlarına gösterilen ilgi ve güvenden dolayı genel kurula teşekkür etti.

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK, genel kurula hitaben yaptığı konuşmasına gerçekleştirilen genel kurulun Türkiye’de çalışma yaşamına, Türk-İş’e ve Türkiye Haber-İş Sendikası üyelerine hayırlı olmasını dileyerek “Değerli arkadaşım, dostum, Veli Başkan, bana bu öneriyi getirdiğinde bundan onur duydum,  mutluluk duydum. Hepinizi şahsım ve TÜRK-İŞ topluluğu adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK konuşmasında “Genel Kurulunuzu yönetmek üzere, bana ve arkadaşlarıma duyduğunuz güven nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Değerli dostum, kardeşim Veli Başkan her genel kurulda bu öneriyi bana getiriyor. Yanlış hatırlamıyorsam üçüncü kez genel kurulunuzda Divan başkanı oluyorum. Belki de bu nedenle, kendimi artık Haber-İş Sendikası'nın doğal bir üyesi, gerçek bir Haber-İş'çi gibi hissediyorum.” dedi.

Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK konuşmasında şunları söyledi:

“Bu onuru bana yaşattığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Sizleri şahsım, TÜRK-İŞ topluluğu ve temsil etmekten onur duyduğum 220 bin Türk Metal emekçisi adına saygılarımla selamlıyorum. Değerli dostlarım, daha önceki toplantılarımızda da söylemiştim. Türk Metal ile Haber-İş arasında, geçmişten gelen dostane ilişkiler var. Hatta TÜRK-İŞ camiasında kıdemli olanlar iyi bilir, Türk Metal ve Haber-İş hep aynı saflarda yer almıştır. Aynı ideallerin peşinden gitmiştir, hep el ele, gönül gönüle olmuştur. Bu birliktelik, bizden önceki başkanlarımız ve yönetimlerimiz döneminden bugüne kadar gelen bir gelenektir. Ve inanıyorum ki, bizden sonra da bu gelenek yaşayacak, Türk Metal ile Haber-İş'in kardeşliği sonsuza dek sürecektir. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Değerli dostlarım, Haber-İş Sendikası beni çok mutlu eden bir süreci yaşıyor. Özellikle Veli Başkanın bu göreve gelmesiyle birlikte, sendikanız büyük bir ivme kazandı. TÜRK-İŞ içinde ağırlığı olan bir sendika haline geldi. Hele hele son dönemde, Çağrı merkezlerinin işkolu değişikliği ile eminim ki, Haber-İş Sendikası daha da güçlenecek. Büyüyecek ve gelişecek. Ülkemizin dört bir yanında kurulu bulunan Çağrı merkezlerinde çalışan işçileri örgütleyerek İşkolunda büyük ve güçlü bir sendika haline gelecek. Bu önemli başarınız nedeniyle sizleri kutluyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şunu unutmayın... Güçlü bir Haber-İş, Güçlü bir TÜRK-İŞ demektir... Güçlü bir TÜRK-İŞ... Güçlü bir işçi sınıfı, Güçlü sendikacılık demektir... Emeği ile geçinenlerin, üretenlerin, elleri nasırlı milyonların, karda kışta, dağ başında direklere tel çeken Haber-İş'çilerin, Sofrasında bir dilim daha ekmek demektir. O nedenle, Yaşasın Haber-İş...Yaşasın TÜRK-İŞ...Yaşasın emekçiler... Yaşasın işçi sınıfı... Değerli arkadaşlarım, bu genel kurulunuzu, TÜRK-İŞ'in 2021-2023 dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolünü büyük bir başarıyla imzalamasının ardından gerçekleştiriyoruz. Ben, Aralık 2007'den bu yana TÜRK-İŞ Yönetimindeyim. Birçok sözleşme gördüm, bazılarında aktif görev aldım.  Açıkça söylemek isterim ki, bu yıl imzaladığımız çerçeve protokolü bunlar içinde en başarılısıdır. Gerçekten de, bu sözleşmeyle önemli haklar alındı. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen, düşük ücretli arkadaşlarımız için çok iyi bir iyileştirme sağlandı. Böylece, Taşerondan kadroya geçtikten sonra her yıl Yüksek Hakem Kurulunda çok düşük ücret artışlarına mahkum edilen, enflasyondaki yüksek oranlara rağmen, her dönem 4+4 ücret artışı verilen arkadaşlarımız, insan onuruna yakışır bir ücrete kavuştu. Bu protokol sayesinde, işyerlerinde ücret adaletini sağlamak amacıyla hizmet zammı maddesi de ilk defa bu çerçeve protokolüne girdi.

Böylece, kıdemli üyelerimiz de bu sözleşmeyle ücret zammı dışında, tatmin edici bir fark aldılar. Ayrıca bildiğiniz gibi, çok önemli gördüğümüz kamuda geçici işçi kadrosuyla çalıştırılan işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınması, taşerondan kadroya geçenlerin emeklilik ve nakil sorunuyla ilgili olarak çalışmaların yapılacağı yönündeki İlke kararı da protokolde yer buldu.

TÜRK-İŞ yönetimi olarak elbette ki, bu maddenin de takipçisi olacağımızdan bu sorunları da çözeceğimizden, kimsenin şüphesi olmasın.” dedi. 

Gündemin 4. maddesi gereği, Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarının şehit olan askerlerimiz ve emniyet mensuplarımız, çeşitli iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçi arkadaşlarımızın, dünyanın çeşitli yerlerinde sırf dini inançları ve Türk olmaları nedeni ile şehit edilen şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşundan sonra, İstiklâl Marşı okundu.

Genel kurulun ikinci gününde zorunlu organlar için seçimler yapıldı. Yapılan seçimlerin sonucunda Yönetim güven tazeleyerek Genel Başkanlığa Veli SOLAK, Genel Başkan Yardımcılığı-Genel Sekreterliğine Hüseyin ÖZÇOBAN,  Genel Başkan Yardımcılığı- Genel Mali Sekreterliğine A. Gökhan AYDIN, Genel Başkan Yardımcılığı-Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine de Tagi İŞ seçildi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Genel Başkanımız Veli SOLAK, kendisi ve ekibine gösterilen güvenden dolayı herkese teşekkür ederek, oy veren vermeyen herkese teşekkür etti. Genel Başkanımız Veli SOLAK, bu günden sonra birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek önümüzde duran tüm sıkıntıları hep birlikte aşarak Türkiye Haber-İş Sendikasını daha ileriye taşımanın gayreti içinde olunacağını söyledi.







BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ…
(24/02/2024 20:22)





ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME...!
(09/11/2023 18:39)