Yayınlanma tarihi: 21/09/2023 13:11

 

TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ

(19- 20 EYLÜL 2023 / ANKARA)

Türkiye Haber İş Sendikası Başkanlar Kurulu toplantımızı 19-20 Eylül 2023 tarihleri arasında Sendikamız Genel Merkezi’nde gerçekleştirdik.

Açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Sayın Veli SOLAK sözlerine, Zonguldak’taki maden göçüğü sonucu hayatını kaybeden emekçilere ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü için şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Başkanlar Kurulu Toplantımızda, ülkemizde ve çalışma hayatında yaşanan gelişmeler, Sendikamızın gündemini oluşturan konular, özellikle de Türk Telekom A.Ş. yetki süreci ve şirketin tutumu ile Sendikamızın çalışmaları değerlendirildi.

Başkanlar Kurulu, toplantının tamamlanmasının ardından aşağıdaki sonuç bildirisini yayınladı:

 

İşverene ilettiğimiz iyileştirme taleplerimiz halen güncelliğini korumaktadır.

 

Dünya’da pandemi ile başlayan ve gerek küresel gerekse ülkemizde devam ederek beraberinde yüksek enflasyonu getiren ekonomik kriz süreci, olağanüstü bir ekonomik buhranın yarattığı hayat pahalılığı ve alım gücündeki azalmalar dolayısı ile alınan tedbirlerin çalışanların mali haklarının korunmasında yetersiz kaldığını, üyelerimizin mevcut toplu iş sözleşmelerinden doğan her türlü mali ve sosyal haklarını yeniden gözden geçirmemizin gerekli olduğundan bahisle 14. Dönem Üçüncü ve Dördüncü Altı Aylık Ücret Zammı Dönemlerinin Güncellenmesi amacıyla İşverene yaptığımız talep, ek protokol ile imza altına alınmış ve çalışanların krize karşı mağduriyetleri giderilmiştir.

Ayrıca, çalışanların mevcut şartlarının iyileştirilmesine yönelik Türk Telekom Yönetimine çeşitli dönemlerde defalarca yazılı olarak iletmiş olduğumuz;

  • Altıncı gün priminin güncellenmesi,
  • Günlük yemek ücretinin güncellenmesi,
  • Çalışanların işe giriş tarihleri dikkate alınarak ücret skalası oluşturulması,
  • Üyelerimize cep telefonu desteği,
  • Eğitim yardımı, kira yardımı, ısınma yardımı ödenmesi

Taleplerimiz geçerliliğini ve güncelliğini korumaktadır.

 

Ülkece yaşadığımız 06 Şubat 2023 tarihli asrın felaketi niteliğindeki Deprem sonrası bölgede çalışan üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi adına yapmış olduğumuz taleplerimize ilişkin gelişmeleri takip etmekteyiz.

 

Tüm bu taleplerimiz ile ilgili olarak İşveren ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

 

15. Dönem TİS yetki sürecimizin yargı aşaması devam etmekte olup sürecin lehimize sonuçlanacağından eminiz.

 

01 Mart 2023 tarihinden itibaren başlayacak olan 15. Dönem Toplu İş Sözleşmesi süreci kapsamında T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Türk Telekomünikasyon A.Ş. işletmesi için yaptığımız yetki tespit başvurumuza “Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile toplu iş sözleşmesi imzalamak için gerekli şartları taşıdığımıza ilişkin olumlu yetki tespit yazısı”  tarafımıza verilmiştir.

Hal böyle iken, aynı iş kolundaki başka bir sendika tarafından olumlu yetki tespitimize yeni dönem toplu iş sözleşmesi sürecini sürüncemede bırakmak ve iş güvencesini yok etmek amacıyla itiraz edilmiş, konu yargıya taşınmış ve yaklaşık bir yıla yakın süredir de yargı süreci devam etmektedir. Malum Sendika kendilerine verilen “olumsuz yetki tespiti” yazısına dahi itiraz etmemiştir. Çalışma hayatındaki daha önceki davalar ve uygulamalar göz önüne alınarak söz konusu yargı sürecinin yıllar süreceği bilinmektedir.

6356 Sayılı Kanunun “Yetki İtirazı” kenar başlıklı 43. Maddesinin (5). Fıkrasında “itiraz, karar kesinleşinceye kadar yetki işlemlerini durdurur” hükmüne yer verilerek yetki tespitine karşı ileri sürülen itirazların, hiçbir yargısal denetimden geçmeksizin yetki işlemlerini durdurmasına; başka bir anlatımla doğrudan sonuç doğurmasına olanak tanınmıştır.

Görüldüğü üzere; Kanun maddesinin tanıdığı bu hak ile, hiçbir denetimden geçmeksizin sadece ileri sürecekleri bir itiraz ile tüm süreci durdurma imkanına sahip olan ilgili sendikalar, bu haklarını açıkça kötüye kullanabilmekte ve toplu iş sözleşmesi süreçlerini yıllarca öteleyebilmektedirler. Sürecin sonunda çalışan kesiminin büyük zararlar göreceği açıktır.

Keza, Türksat A.Ş.’de örgütsel yapılanması halen mevcut olan söz konusu sendikaya karşı etik bir duruş ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilgili sendikaya verilen sözleşme yapma yetkisine, yetki almamıza birkaç kişi kalmasına rağmen Türksat A.Ş. çalışanlarının mağdur edilmemesi adına Sendikamız tarafından herhangi bir itirazda bulunulmamıştır.

Görülmektedir ki, sendikamızın çalışan kesimine, sektöre ve çalışma hayatının tüm paydaşlarına bakış açısı, odağında “çalışanın mağduriyet yaşamaması” olan politikalardan yana olmak sureti ile sektördeki iklimin hiçbir zaman çalışan aleyhine bozulmamasına özen göstermesidir.

 

Türkiye Haber-İş Sendikası olarak haklı olduğumuz bu davanın sonunda kazanacağımızın bilincindeyiz. 

Yargı aşamasının sonuçlanmasını müteakip 15. Dönem TİS’i başarılı bir şekilde imza altına alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.

EYT kapsamına giren çalışanların, teşvik edilmesi suretiyle işten ayrılmalarına yönelik uygulamaların kişilerin kendi isteklerine bırakılması gerekmektedir.

 

EYT kapsamında bulunan ve lisans mezunu olmayan çalışanların işten ayrılmaları amacıyla getirilen teşvik uygulamasının gerek uygulama dönemi gerekse uygulama yöntemi açısından uygun bulunmadığı, kapsama giren çalışanların dilekçe vermeye zorlandığı çalışanlar tarafından Sendikamıza bildirilmiştir.

 

Bu konuda İK departmanı tarafından tebliğ edilen genelge doğrultusunda devam eden uygulamanın, herhangi bir zorlama, yönlendirme olmadan çalışanın kendi isteği ile yürütülmesi ve uygulamadan yararlanmak istemeyen çalışanların çalışma hayatlarının kayıtsız devamına ilişkin İşveren nezdinde görüşmelerimiz devam etmektedir.

 

“TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇALIŞANLARIN YARINLARIDIR, UMUTLARIDIR, ÇOCUKLARININ GELECEKLERİNİN VE İŞLERİNİN, AŞLARININ TEMİNATLARIDIR.”

 

Başkanlar Kurulumuzun teşkilatımıza, Sendikamıza inanan, güvenen, alın terini Sendikamıza emanet eden üyelerimize ve tüm çalışma hayatına hayırlar getirmesini dileriz.

Bu bir işçi hareketidir!

Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI

YÖNETİM KURULU









BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ…
(24/02/2024 20:22)